EMOTIONAL TRAUMA IS HEALED PRIMARILY THROUGH SAFE RELATIONSHIPS
Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat onder veel lichamelijke aandoeningen een energetische disbalans zit, welke een energetische verstoring in het lichaam kan veroorzaken.
Waardoor we uiteindelijk ziek kunnen worden.
Eén van die energetische verstoringen is een niet goed of niet verwerkt trauma.
De basisprincipes van traumaverwerking zijn;
Een veilige omgeving, veilige aanwezigheid (van mensen die je vertrouwt) en een zuivere verbinding met deze mensen.
Een veilige verbinding met iemand die je kunt vertrouwen is het krachtigste uitgangspunt voor het helen van een emotioneel trauma.
Een traumagerichte benadering in mijn praktijk richt zich eerst op het creëren van veiligheid.
Zonder veiligheid is heling en transformatie onmogelijk.
Ik werk o.a met de Polyvagaal Theorie van Dr. Stephen Porges.
Dr. Porges bestudeerde als neurowetenschapper de werking van de vagale zenuw (nervus vagus) en bracht de verschillende taken en opdrachten van deze zenuwstreng in kaart.
Poly betekent veel en vagaal verwijst naar de nervus vagus.
Deze zenuw stuurt signalen in de richting van verschillende organen in het lichaam maar het zendt ook informatie over de toestand van de organen naar het centrale zenuwstelsel.
Dr. Porges stelde vast dat de vagale zenuw echter meer doet dan organen stimuleren en de werking ervan organiseren.
Hij ontdekte dat de zenuw ons vooral in staat stelt om stress te detecteren en onszelf in veiligheid te brengen, om ons te hechten en ons sociaal geëngageerd te voelen.
Sinds deze ontdekkingen kunnen we stellen dat ons autonome zenuwstelsel bestaat uit drie subsystemen en geen twee. (waar men heel lang van uit ging)
In het oude systeem verdeelde men het zenuwstelsel onder in een sympatisch deel (wat ons in staat stelt om te vechten en te vluchten, energie te mobiliseren) en een parasympatisch deel (wat verantwoordelijk is voor rust, herstel en het verlagen van de metabolische activiteit).
Porges wees de ventrale vagus (onderdeel van het sympatische zenuwstelsel) aan als derde subsysteem van ons autonome zenuwstelsel. Dit onderdeel van ons zenuwstelsel is de jongst ontwikkelde ‘laag’ binnen ons zenuwstelsel en kenmerkend voor zoogdieren.
Door zijn functies wordt dit zenuwstelsel ook het ‘sociaal systeem’ genoemd en verzorgt het de lichamelijke basis voor sociaal contact en veiligheid.
We hebben in de hersenen patronen gecreëerd die geassocieerd worden met veilige situaties. Bijvoorbeeld; bekende omgeving, bekende gezichten, vriendelijke mensen etc.
Een afwijking daarvan activeert automatisch de defensie en remt dus het sociale betrokkenheidsysteem.
Op zich is dit allemaal dus normaal.
Het wordt abnormaal als in een veilige omgeving het defensie-systeem toch aan blijft staan.
Dat is wat er ook gebeurt bij een onverwerkt emotioneel trauma.
Doordat het defensie-systeem aan blijft staan, verstoord het het energetisch lichaam.
